CRISIS

Brand in vluchtelingenkamp Sharia

Honderden families verloren hun huis tijdens een brand in het vluchtelingenkamp in Sharia.

Op vrijdag 4 juni in de middag brak er een grote brand uit in het vluchtelingenkamp in Sharia. 400 tenten gingen in as op. Gelukkig zijn er geen doden gevallen. Maar honderden families verloren alles wat ze hadden en zijn dakloos geraakt. Voor velen is dit opnieuw een traumatische gebeurtenis en worden herinnert aan hun vlucht in 2014 waarbij ze alles kwijtraakten.

Voor 7 jaar leven duizenden Yezidi vluchtelingen in opvangkampen. Het kamp in Sharia is opgebouwd uit plastic tenten. Vele gezinnen wonen dicht op elkaar onder slechte en onveilige omstandigheden. Er is nog steeds groot risico dat er opnieuw kortsluiting ontstaat en er weer een brand uitbreekt. Daarom heeft de overheid besloten dat de tenten vervangen mogen worden door stenen bebouwing.

Moqimi heeft vanaf het eerste uur geholpen met families opvang te bieden en het uitdelen van matrassen, dekens, kleding, eten etc. Ook alle schoolboeken zijn in as opgegaan daarom voorzien we ook in nieuwe schoolboeken voor de getroffen kinderen. Daarnaast heeft Moqimi een kinderprogramma opgezet. Elke morgen worden de kinderen opgehaald en naar het centrum gebracht om een fijne en ontspannen ochtend met ons door te brengen. Totdat hun huizen weer opgebouwd zijn, zijn de kinderen elke morgen welkom in het centrum. Daarna zal er nog steeds kinderprogramma aangeboden worden maar minder intensief.

De herbouw van het kamp is reeds begonnen. Moqimi huurt elke dag een twintigtal werkers in om mee te helpen met de bouw van de nieuwe huizen. De werkers zijn geselecteerd uit de families die bij de brand dakloos zijn geraakt.

Alle andere activiteiten van Moqimi gaan gewoon door: met de kinderprogramma’s in de oude dorpen rondom Sharia bereiken we op dit moment ruim 200 kinderen. Per maand delen we voedselpakketten uit aan ruim 50 gezinnen.